MESAJ DIN AFRICA

Oana ne zâmbește din Kenya unde locuiește de un an. Traseul ei a pornit din Craiova, a zăbovit câtiva ani în Amsterdam ca, apoi, să ne anunțe că are un one way ticket Africa. Mai jos gândurile unui om tânăr curajos, senin, revoltat pe alocuri, dar plin de speranță și umanitate. 

1901376_775161365863928_6910467846606520826_n

Ce faci în Kenya?

Fac tot ce pot pentru a salva lumea, în stilul meu. Lucrez la ONU-Habitat, unde coordonez proiecte în orașe care pe de-o parte se confruntă cu o creștere abruptă a numărului de locuitori, iar pe de altă parte sunt expuse la evenimente devastatoare din cauza schimbărilor climatice. Ce e interesant e că, deși vin din Europa și lucrez în Africa, cele mai importante proiecte în care sunt implicată sunt de fapt în Asia și America de Sud.

De cât timp?

Am aterizat în Kenya pe 1 Martie. Țin minte ziua pentru că în aceeași zi am avut pană. Mă luptam cu roata de rezervă care pur și simplu nu voia să intre, când deja se adunase o mână de tineri să vada cum o femeie (cu pielea deschisă la culoare) schimbă roata de la masina. La un moment dat, un tip mi-a zis, pentru a treia oara: “Sigur nu vrei sa te ajut?”..”Bine, daca insisti”.

Ce se întâmplă în poza de mai jos?

10456801_10153225500106686_5351382001182646490_n

Este o fotografie făcută într-o şcoală de fete pe o insulă din lacul Baringo. Nu mulţi turişti ajung pe insulă, ceea ce face ca sosirea străinilor să fie un eveniment. Imaginea e surprinsă în mijlocul unui interogatoriu.. “De unde vii? Câţi ani ai? Eşti căsătorită? Ai copii?”..la care eu încercam să le răspund astfel încât să subliniez importanța educaţiei.

Africa este provocatoare pentru că …
îţi antrenează răbdarea. A locui în Africa e un proces de dezvoltare personală către acceptarea diferenţelor culturale, dar şi un loc al întâmplărilor, al aventurilor, al descoperirilor.

Când ţi-e dor de acasă, …
Scriu. Dorul curge lin în versuri.

Viaţă e frumoasă pentru că…
Trece. Şi “acum” niciodată nu va fi mai frumos.

Iar oamenii de lângă noi sunt…
Îngeri.

Pentru că…
Ne sunt martori ai frumuseţii, ne sunt inspiraţie a viselor şi ziditori ai clipei

În momente critice, te încurajezi singură spunându-ţi….
Si, se puede! (replică din Bread and Roses)

Oamenii au nevoie de…
Oameni

Cerul din dreptul Africii este…
Scurt. Apusul durează 3 minute şi jumătate.
Puternic. Un minut sub soarele de amiază te face să îţi pierzi şi firea şi un strat de piele.
Încoronat. Mii de stele pentru mii de suflete cu gâtul înţepenit uitându-se în sus.

10748984_812560885457309_377681322_n (1)
Cel mai frumos miracol la care ai participat. Cum s-a întâmplat?
Miracol este să devii cine vrei să fii: visând, dorind, muncind, dar mai presus de toate – simţind. La 6 ani voiam să plec de acasă de lângă cei ce mă iubesc, să merg în lume, crezând că lumea are nevoie de mine. După 20 de ani sunt în lume, unde lumea are nevoie de mine, şi îmi doresc să merg acasă lângă cei ce mă iubesc.

Facebook-ul îţi da like-uri, dar …
Nu îmbrăţişări

Orice ar fi, în bagajul tău mereu vei lua cu tine…
Un carneţel ca jurnal, un carneţel pentru poezii şi un carneţel de de-toate

Cele mai frumoase 3 zâmbete pe care le-ai văzut.
Mama – de fiecare dată când merg acasă; una dintre fostele mele eleve, când m-am întors să o mai iau o dată în braţe după ce ne-am luat la revedere; un profesor care mi-a zâmbit iertător după ce a aflat că nu i-am ascultat sfatul.

Eşti mândră că în ultima vreme ai realizat că…
am învăţat să renunţ foarte uşor la obiecte fizice ..cu sau fără voia mea.

Ai trăit momente de revoltă când…
idei şi proiecte se spulberă din cauze politice sau economice.

Dar la suflet îţi rămân momente frumoase că, de exemplu,…
O declaraţie de mulţumire, de prietenie sau de dragoste
10799543_812560928790638_1628722131_n
Cea mai intensă şi spectuloasă ploaie ai văzut-o…
într-un târziu de septembrie. Nu a curs nici o picătură, însă cerul a jucat un spectacol incredibil. Am fost numai ochi la fulgere şi urechi la tunete, ca şi cum Bătrânul şi-a deschis cartea cu poveşti.
Şi ai simţit că…
suntem toţi nişte oameni mici.

reţeta pe care ai învăţat-o în Africa
Pământul Kenyei îşi produce singur legumele şi fructele, toate vitaminele necesare sunt la dispoziţia oricui şi necontaminate. Când vine vorba de preparate, deşi nu sunt un bucătar priceput, sunt expertă în guacamole.

Oamenii ar trebui să aibă curajul de a …
De a se informa, de a visa, şi de a crede în ei înşişi

Pentru că…
Aşa începe orice experienţă, orice schimbare şi orice fericire

Iar românii ar fi mai fericiţi dacă…
Ar fi un pic mai ştiuţi, şi un pic mai avuţi

Muncă fizică înnobilează spiritul. Ai simţit vreodată asta pe pielea ta?
De multe ori. Însă trebuie întotdeauna să ştii de ce faci ceea ce faci; şi ceea ce faci trebuie să se alinieze spiritului şi credinţelor tale. Şi nu mă refer la forţă divină, ci la sufletul fiecăruia, încrederea în sine – încrederea că ceea ce faci duce la o schimbare în bine; că ceea ce faci, faci cu respect la cei din jur şi la propria pesoană, că ceea ce faci – te va face fericit.

”Acasă”-ul tău este…
Craiova.

Amsterdamul pentru tine este un loc….
“leaving” room

Ţi-e dor pentru că…
mi-e drag

Ce ai simţit când ţi-ai cumpărat one way ticket to Africa?
Am simţit că sunt gata. Când eşti numai suflet, şi împotriva tuturor, sufletul îţi spune “acum”; când ai “the God feeling” care nu mai suportă amânare..când coincidenţele fericite se pun cap la cap..şi până să îţi dai seama, deja ai decolat.

Ce urmează?
Sezonul secetos. Noiembrie şi Decembrie vin cu temperaturi foarte ridicate în Estul Africii. Ultimul sezon ploios nu a adus suficientă apă. Următoarea căldură o să afecteze grav şi culturile agricole şi animalele – domestice şi sălbatice. În acelaşi timp, undeva în Pacific, furtunile şi valurile or să înghită complet micile comunităţi de pe insule. Sper ca măcar oamenii să aibă timp să fugă din calea dezastrului. În acelaşi timp, undeva în America, oameni or să continue să lupte pentru drepturi egale indifferent de sex, culoare, venit sau preferinţe sexuale. În acelaşi timp, undeva în Orientul Mijlociu, oamenii or să tragă gloanţe unii spre alţii că nişte marionete într-un serial live, ce se tot repetă. În acelaşi timp, undeva în România, un nou președinte va vărsa cu o găleată de minciuni proaspete pentru protecţia privatizaţilor. Rândunicile or să stea în ţările calde. Eu o să fiu acolo unde pot să ajut cât mai mult, cât mai bine, încercând să nu mă opresc din învăţat şi din încercarea de a construi lume mai bună.

10735737_812560925457305_1483843787_n
Nu te dai bătută până când…
Copiii mei vor şti ce e iubirea de lume, iubirea de dreptate şi iubirea de viaţă.

Mesaj pentru oameni care nu îndrăznesc să-şi urmeze idealul
Nu trebuie să ajungi în Africa sau pe o insula pustie, însă trebuie să ştii ce e în sufletul tău şi trebuie să înveţi ce poţi face tu însuți pentru a fi fericit, fără a subestima dreptul la fericire al celor din jur. Citeşte, descoperă, reflectă, împărtăşeşte!

2 thoughts on “MESAJ DIN AFRICA

  • 15 septembrie 2015 at 10:58 am
    Permalink

    CUM POT LUA LEGATURA CU OANA? AM UN PROIECT CARE SIGUR O VA INTERESA

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *