Sorin sau din înțelepciunea unui profesor de filosofie care predă logica

Cele mai dificile întrebări sunt cele pe care ni le adresăm nouă înșine. Iar apoi, oglinzilor noastre. Bănuiesc că tocmai din această pricină m-a speriat puțin nominalizarea prietenului nostru, Lari, pentru următorul interviu. Lari a spus Sorin. Prietenul său de peste 20 de ani. Și soțul meu.

DSC_2120

M-am gândit, încă de când am pornit acest proiect, împreună cu Mihaela, că ar trebui să încep cu el. Pentru că el este omul de lângă mine. Cel care mă inspiră și cel pe care îl admir cel mai tare. Dar aveam un blocaj. Ca urmare a nominalizării lui Lari, însă, m-am văzut obligată să trec peste acest blocaj. Cu toate astea, am lăsat-o pe Mihaela să pună întrebările, pentru a nu risca să transformăm acest interviu într-un dialog cu circuit închis. Ce trebuie să știți despre el, înainte de a ajunge la întrebări, este că e teribil de spiritual, atunci când nu e îngrozitor de serios, iar când este profund liniștit, este limpede că ceva i-a tulburat apele. Dincolo de asta, iubește cărțile, vinilurile, pisicile, expedițiile pe bicicletă cu bunul său prieten, este de o calmitate rară, cu excepția momentelor când echipele lui de fotbal iau bătaie și cândva, cam înainte să mă cunoască pe mine, era un bun parior. De atunci, zice că norocul său s-a mutat pe alt plan. Dar tot mai speră să dea lovitura și să închidă o casă de pariuri.

1009994_826964103985144_156869371_n

Sorin este unul dintre acei oameni care oferă lecții fără a realiza, câtuși de puțin, că o face. Este unul dintre acei oameni care, în urmă cu multe veacuri, ar fi putut strânge mulțimi în căutare de pilde la ușa casei sale și, o dată aflați acolo, i-ar fi întors pe neliniștiți acasă cu un răspuns care le-ar fi adus un scărpinat în creștetul capului și o împreunare de sprâncene. Este, nu doar din perspectiva formării sale, un filosof. Și este, din câte am reușit să surprind eu, fără a asista la orele sale, un profesor de care mulți elevi își vor aminti cu drag.

Copiii spun lucruri trăznite. Care a fost cel mai trăznit lucru pe care l-ai auzit de la ei?

Mi-a placut un răspuns cu valență filosofică, la întrebarea mea din cadrul unei lecții de psihologie, „ce se găsește în sine?”. Răspunsul a fost ”el însuși”.

O materie care nu se predă la școală, dar pe care tu ai sugera-o spre studiu.

Înțelepciunea nu poate fi predată. Tot ce se învață la școală e derizoriu și supus uitării.

DSC_2002

Cum se înțeleg în cancelarie Religia și Filosofia? Intervine vreodată Matematica?

Cum spunea Witttgenstein, despre ceea ce nu putem vorbi, trebuie să tăcem. Adica sunt lucruri mai presus de înțelegerea umană. Da ,ma refer la matematică. Cat despre filosofie și religie, cred că Tertullian a zis-o pe-asta: „ce treabă are Atena cu Ierusalimul?”

Ce mai citesc profesorii în timpul liber?

Adică la ore?

Pai să vedem, mă apuc de multe și termin puține. Acum citesc Steinbeck ( Iarna vrajbei noastre mi-a plăcut mult), biografia lui Ian Kershaw despre Hitler, am reluat niște povestiri fantastice de ale lui Borges, cochetez cu Hemingway și mă chinui, efectiv, cu Boris Vian ( Spuma Zilelor).

DSC_0020

Filosofia unui profesor de filosofie care predă logica.

Nimic nu e obligatoriu în viață. Literalmente.

În loc de espresso, mai bine…

Apă? Ceai? Țuică?

Fotbalul bun se cunoaște după?

Intensitate și inteligență.

Un scor pe care îl vei povesti copiilor tăi.

Mai 2005, salcâmi în floare, multă durere, rata sinuciderilor a crescut în Milano. Milan-Liverpool, finala Champions League 3-0 pauză, 3-3 final. A câștigat Liverpool la penalty-uri. Și băieții plâng câteodată.

Ultima dată când ai pedalat și ai văzut mușețel pe margine te-ai gândit la….(dacă nu te-ai gândit, gândește-te acum)

Oare dacă zăream trifoi sau levanțică senzația era cu totul alta? Va dați seama că trebuie să inventez, nu?

Poate că omul nu este ființa care încununeaza Creația, ci poate e doar un accident, iar existența lui nu e neapărat necesară. Și poate va veni o zi când el nu va mai fi, iar lucrurile se vor supune în sfârșit firii, cai sălbatici vor alerga liberi pe austostrăzile părăsite, mușețelul, florile sălbatice și buruienile vor năpădi curțile, verandele, holurile și sufrageriile. „În adâncul oricărei frumuseți zace ceva profund inuman” (Camus).

A trecut un an de căsnicie. Când te-a surprins ultima data soția ta?

La altar, cand a zis ” da”.

1 (70)

De ce ele trebuie să poarte numele lor?

Dar cum altfel?

Cel mai puternic personaj feminin dintr-un roman de Tolstoi în viziunea ta.

E greu de spus, nu cred ca el a creat personaje feminine puternice, aș zice că nici masculine, altul era scopul lui. Dar aș putea zice Natașa din ” Război și pace” pentru că întruchipează inconstantul suflet feminin (cel putin în viziune masculină). Si Masenka din Învierea. Pentru că așa vreau eu.

Pentru că…

e joi.

Asculți muzica de pe viniluri. Poți găsi asemănări între viniluri și femei?

La naiba, asta e grea. Ambele se umplu de praf dacă nu le „asculți”.

DSC_1064

Un scor care ți-a explodat mânia.

Finala Euro 2012: Italia-Spania 0-4. Înverșunarea cu care căutau spaniolii un nou gol în fața unei echipe a Italiei în 10 oameni le-a trădat mediocritatea. Barcelona-Milan 3 1 în Champions League 2012(?), în optimi sau sferturi, cu 2 penalty-uri în 15 minute primite de Barcelona. Scandalos. Deportivo la Coruna- Milan 4-0, după 1-4 în tur, Champions League 2004.

Ce muzică asculți cand ești supărat?

Când ești suparat cu adevărat nu-ți arde de muzică. Altfel, când ești melancolic sau nostalgic, merge un Pink Floyd, Radiohead sau Joy Division. Sau Miles Davis. Plus Requiem-ul lui Mozart, Adagio (Albinoni) sau Peer Gynt-ul lui Grieg.

Butonul tău preferat.

OFF.

Cel mai emoționant prag pe care l-ai trecut sau depășit.

Nu încă?

Atunci ai realizat că…

drumul către cer trece mai întâi prin pământ.

DSC_2130

Pe unii îi liniștesc calmantele, pe tine?

Viața.

Un gol istoric.

Hm. E greu, poate golul lui Charisteas în finala Euro 2004,  Grecia-Portugalia 1-0. Sau cele 2 goluri ale lui Pippo Inzaghi în finala Champions League 2007, Milan-Liverpool 2-1. Sau Bryan Ruiz în Costa Rica-Italia 1-0 la Campionatul Mondial 2014.

Un gol filosofic.

Kaka ( golul2) în Manchester Utd- Milan 3-2 , semifinala Champion League 2007, o nebunie de gol. Și Dennis Bergkampf în Arsenal – Newcastle. Așa ceva nu există.

Sau poate întrebarea ta avea alt înțeles. Caz în care: istoria filosofiei e plină de încercări nereușite, dar concludente. Nu fiți naivi să întrebați ce încercări, ar fi o revelare a misterului existențial, desigur. Așa că nu mai este loc de gol în atâta aglomerație.

Cea mai delicioasă parte a unei pisici.

Eu nu mănânc pisici.

Oamenii stresați sunt…

departe de adevăr, liniște și bucurie.

1LN_2456

Să încheiem apoteotic. Spanac sau varză?

Niciodată varză.

2 thoughts on “Sorin sau din înțelepciunea unui profesor de filosofie care predă logica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *