Dulce de Argentina

Aici, în 1892, a fost găsită prima(!) persoană din lume vinovată pe baza prelevării de amprente. Tot aici s-a născut Che Guevara, simbolul revoluției și al rebeliunii. Este a doua țară (după Canada) în care s-a legalizat căsătoria între persoane de același sex. A se avea în vedere că avem de-a face cu o țară profund catolică, chiar dacă religia de bază rămâne fotbalul. Aici s-a născut primul copil pe al cărui certificat de naștere se află doi tați. 1 din 30 locuitori ai acestei țări a făcut operație estetică grație costurilor reduse ale acestor proceduri. Oamenii de aici sunt foarte prietenoși și foarte frumoși, chiar obsedați de modul în care arată. Poate de aceea, tot aici se deschid din ce în ce mai multe cabinete de psihiatri.

Povestea acestei țări este o telenovelă cu generali, dictatori, criminali de război, femei superbe independente și emigranți italieni.

Aceasta este Argentina, tărâm al constrastelor, al furtunilor, al răspunsurilor și al regăsirilor. Poate nu întâmplător, întoarsă cu suveniruri de pe acest pământ magic îndepărtat, Mirela mi-a adus dulce de leche (ca să nu uit să mă răsfăț), o oglinjoară de poșetă îmbracată în piele (ca să nu uit că răspunsurile sunt în noi înșine) și un magnet cu Mafalda (ca să nu uit că ghicit sau nu, viitorul ne rezervă călătorii în jurul lumii pentru a ne regăsi pe noi înșine). Sunt încântată că e încă august și public acest interviu foate drag mie despre călătoria peste ocean a fetei cu ochi și zâmbet de miere, cum îi spun eu. Recitesc și recitesc impresiile ei din călătoria la Buenos Aires, petrecută în iunie, și mi-e dor deja de un loc pe care nu l-am vizitat niciodată.

IMG_2241

 

Tocmai te-ai întors din Argentina. Închizi ochii și ….

Simt soarele toamnei aurii și inima bătând tare!

parc ba 2 (1)

Ceva vechi, ceva albastru…În cazul capitalei argentiniene, spune-ne ceva istoric și ceva senzual.

Fiecare întrebare despre ce înseamnă numele străzilor și bulevardelor a însemnat să învăț despre istoria Argentinei sub formă de joc. Senzual … un apus în Puerto Madero. 🙂

apus in Puerto Madero

Apus în Puerto Madero

Ai simțit ceva familiar pe parcursul călătoriei?

Da, sufletul meu care părea de acolo.

 

Iubirea trece prin stomac. Cum te-ai împăcat cu gastronomia locală?

Șoc cultural. Mic-dejun cu muuuult dulce de leche (pronunțat dulse, ai ai ai!), mult dulce în general (pronunat dulce :-)) ) și deloc sare. Dar m-am obișnuit. Și deși am cârtit, când mă năpădește dorul mă trezesc cu lingura într-un borcănaș cu dulce de leche delicios, chiar și târziu în noapte, pe fusul orar argentinian. Din gastronomia locală am savurat și vinul. :-))

 

Ai vizitat mormântul Evitei. Ce a însemnat acest ”pelerinaj” pentru tine? Cum percepe un călător european această figură aproape mitologică?

Am căutat mormântul unei femei puternice. Nu a fost pelerinajul unui călător european spre o figură mitologică. Eu vreau să cred că mai sunt Evite. Poate chiar în noi.

IMG_2246

La mormântul Evitei Peron

Oamenii de lângă tine pe tot parcursul călătoriei au fost…

Veseli și nebuuuuni!

 

Culorile orașului. Cum au început pentru tine? Cum s-au încheiat?

M-am trezit după aproape 13 ore de somn și zbor (da, norocoasa de mine!), spre dimineață, deasupra unui oraș conturat în beznă de o lumină incredibilă. Lumina aurie a nopții. Uluită, am descoperit auriul și ziua, în razele soarelui de toamnă. Un auriu de miere. Eu cred că în Buenos Aires totul trece printr-un filtru de miere. Ziua, noaptea, oamenii, copacii.

din avion

 

Vedere din avion

parc BA (1)

Parc Buenos Aires

Buenos Aires este Tango. Ai fost și tu…tango? 🙂

Și eu și pantofii mei speciali. 🙂 Când am mers la tango în București nu m-am gândit nici măcar o clipă că în curând ajung în patria tangoului. Nu mi-am imaginat că va fi într-un fel. Dar a fost exact cum mi-aș fi imaginat, dacă îmi imaginam. 🙂 Lecția despre un bun leader, indiferent de nume, de vârstă, de naționalitate. Și despre încredere. În leader, în trăire. În mine.

strada, dans

Fotbal argentinian. Deși e cu punct, aceasta e întrebarea 🙂

Oricând! Am văzut un meci în Copa America pe El Caminito, la un pahar de ceva inventat pentru mine, cu indicații clare. 🙂 Am văzut secvențe din alt meci într-un soi de alimentară, cu localnicii lipiți cu sufletul și ochii de televizor, cu magazinul nesupravegheat. Și am văzut un meci incendiar în care Aguero a înscris un gol de milioane și a aruncat în aer, concomitent, Argentina, o țară din America de Sud și România, o țară din Europa de Est. Și am fost și pe stadionul Boca Juniors. La Bombonera. 🙂 Să mai zic?

caminito

copa america

stadion Bombonera

Stadionul Bombonera

Excursii de o zi. Cum arată acest capitol când te afli în Buenos Aires?

Pe vremuri, primul impuls când ajungeam în locuri noi era să alerg, să văd cât mai multe, să mă epuizez căutând istorie. Aveam toate variantele posibile înainte de a ajunge în Buenos Aires. Surpriză: nu am văzut toate muzeele. Nu am folosit fiecare zi la maximul ei în calitate de turist clasic. Am ales doar două destinații la distanță mică.

Tigre, un orășel argentinian tihnit, plimbare cu vaporul prin Deltă, dejun delicios și apoi o plimbare cu Tren de la Costa, opriri pe malul Rio de la Plata și muzică scăldată în apus.

Tigre

Tigre

pe coasta Rio de la Plata

Pe coasta Rio de la Plata

Și Colonia de Sacramento, în Uruguay, unde a bătut un vânt minunat, răscolitor. Și ziua s-a încheiat cu un apus extraordinar, în valurile Rio de la Plata, direcția opusă. Și da, mărturisesc, ca să înlătur orice dubii: ador apusurile. 🙂

apus-in-uruguay

apus uruguay (1)

Apus în Uruguay

În astfel de călătorii, oamenii fac fotografii și abia acasă se întâmplă de fapt călătoria când se uită la poze. Pentru tine când s-a întâmplat? Acolo sau după?

Nici acum nu am văzut toate fotografiile. 🙂 Iar acolo am evitat să stau cu ochii în aparat. Simțeam că risc să pierd esența dacă mă uit prea mult prin obiectiv. Au fost zile în care am umblat pe străzi fără țintă și fără aparatul foto. Am focalizat cu ochiul și sufletul. Și acelea sunt cele mai frumoase amintiri. Egoist, poate, dar știute doar de mine.

 

Este Buenos Aires prietenos cu turiștii?

Categoric! Oameni așa calzi, prietenoși, săritori, veseli – nu am întâlnit nicăieri! Sunt și ei amărâți, au probleme ca toți pământenii. Dar dansează pe străzi, cântă, zâmbesc. M-am simțit în siguranță, contrar a ceea ce auzisem înainte de călătorie despre oraș.

 

Ceva ce ai fi vrut să știi înainte de a porni la drum.

Că totul trece. Și că întotdeauna este vorba despre drum, înainte de a ajunge la destinație. M-a învățat un suflet tare drag! 🙂

felicidad

Un prieten se pregătește să călătorească în Argentina. Ce mesaj ai pentru el?

”Mânâncă, roagă-te, iubește”… Argentina. 🙂

pt ultima intrebare din interviu

 

Sursa foto: Mirela Pătru

Bibliografie: http://listverse.com/2013/12/05/10-fascinating-facts-about-argentina/ 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *