Alex, despre primul magazin din România dedicat oamenilor fără adăpost

Ne cam zgribulim zilele ăstea. Octombrie bate la ușă. Ne grăbim să ne adăpostim. Adăpostul, ce cuvânt magic. Atât de la îndemână pentru cei care citim acest articol. Ce se întâmplă, însă, cu cei FĂRĂ adăpost? Pentru că există, chiar dacă nu-i vedem. După calculele aproximative, toți oamenii fără adăpost din București reuniți ar ocupa Predealul (aprox 5000 de locuitori în Predeal/5000 oameni fără adăpost în București).

Nu ne-am fi pus atâtea gânduri, dacă nu am fi descoperit că sâmbătă 3 octombrie 2015, în București, pe Schitu Măgureanu (Cișmigiu) va funcționa PRIMUL MAGAZIN DEDICAT OAMENILOR FĂRĂ ADĂPOST: THE STREET STORE. Curioși să vedeți despre ce este vorba sau să vă alăturați inițiativei, urmăriți interviul cu Alexandru Harbuzaru, unul dintre inițiatori.

12038414_755268257916632_295636691287368834_n

Alexandru, 25 de ani, este absolvent la Universității de Arte Plastice București, Facultatea  de Sculptură, unde l-a avut ca îndrumător pe Necolai Păduraru de la care a învățat arta bunului gust. În prezent este Account la o agenție de publicitate, iar în timpul liber se ocupă de diferite proiecte artistice, culturale, crește branduri în mare parte. Recent se ocupă de Eugen Raportoru pe care vrea să-l transforme într-un pictor de talie mondială. Este pasionat de toate mecanismele de comunicare în masă și le studiază în fiecare zi.

The Street Store 2

Sursa foto: www.booomsbeat.com

Ce este The Street Store? Cine este “vinovat” pentru ediția București, octombrie 2015?

The Street Store a fost găsit la întâmplare de către Teodora (Teodora Rus), online. Nici nu mai țin minte dacă ne aflam în căutarea unui proiect de genul său, dacă pur și simplu a dat peste el la întâmplare.

Este primul organizat din România, nu doar din București și sperăm să iasă bine, să prindem curaj să organizam și în alte orașe mari din România.

Cert este faptul că noi am căutat mereu solutii prin care am putea să îi ajutăm pe acești oameni. Teodora a avut nenumărate proiecte de design de produs în facultate prin care căuta să creeze spații de dormit, ușor de pliat pentru oamenii străzii. Am locuit împreună în zona Gării de Nord și îi cunoșteam pe băieții de la canal, interacționam zilnic cu ei și periodic îi ajutam și noi cu ce puteam.

Cine sunt „managerii” magazinului din stradă?

Proiectul a fost lansat prima oară în Cape Town, Africa de Sud, cu ajutorul organizației The Haven Night Shalter, iar întreg conceptul a fost creat de agenția M&C Saatchy Abel, fondatoare a Street Store-ului este Kayli Vee Levitan. Priectul este open source, manager   poate să fie oricine are bunăvoința de a investi timp și energie pentru un astfel de proiect.

The Street Store 1

Sursa foto: www.shareable.net

Noi am aflat de pe Facebook de inițiativă. Cum află cei care au nevoie?

Cu ajutorul câtorva ONG-uri binevoitoare care se ocupă cu astfel de cazuri. Asociația Homeless Romania, Samusocial sunt ONG-urile care s-au implicat în informarea și aducerea oamenilor pe data de 3 octombrie, ba mai mult de atât au investit banii lor în flyere, ne ajută cu transportul oamenilor, mâncare și frizer.

Se estimează că România există peste 15 000 de persoane adulte fără adăpost din care mai mult de 5 000 trăiesc în București*. Și totuși trecem de multe ori pe lângă oamenii de lângă noi fără să le simțim, de fapt, prezența. De ce se întâmplă asta?

Vorbind din perspectiva mea, de multe ori mă simt vinovat de neputință, de faptul că oricât mi-aș dori de tare, e nevoie de mai mult de 6 ONG-uri și 3 proiecțele să îi scoatem din canale. Părerea mea este că ne lipsește o conștiință colectivă, mulți dintre ei au povești cutremurătoare, dar de cele mai multe ori e mai simplu să ignori decât să-ți bați capul, o fac și eu ca și toată lumea. Un motto al meu personal spune că un exemplu generează alte exemple și  mai multe exemple rezolvă o problemă, oamenii trebuie să se vadă că există soluții și să scape de păcatul preocupării de sine.

the_street_store_3

Sursa foto: theawesomer.com

Ați descoperit vreodată întâmplător povestea cuiva, gândindu-vă apoi câte se întâmplă în jur fără să băgăm de seamă? Dacă ați avut un astfel de moment, ne-ar plăcea să aflăm și noi acea poveste.

Am descoperit nenumărate povești de genul ăsta, unele banale, altele cu adevărat povești ce meritau să fie ecranizate, toate merită aceeași atenție. Cu unele rezonăm, cu altele nu, ca și în orice relație interumană, pe unii îi simpatizezi mai mult, pe alții mai puțin, important este să ne detașăm de astfel de sentimente și să considerăm fiecare poveste la fel de importantă.

the-street-store-jpg

Sursa foto: www.booomsbeat.com

Cum ar trebui să arate societatea în propria voastră versiune utopică?

Ca să răspund simplu și să nu aberez mult în jurul acestui subiect extrem de complex și utopic, din păcate, ar trebui să avem toți minimul unui trai sănătos. Săracia aduce după ea o grămadă de epidemii psihice și fizice…

Ce v-ați dori cel mai mult de la oamenii din jur?

Într-o societate în care un avocat din România percepe o taxă de 8000 RON pentru a crea o identitate unui homeless cred că Sensibilitate ar fi cel mai nobil termen.

La ce se gândesc oamenii din spatele The Street Store București într-o dimineață cu nori?

La concepte, la idei utopice ca aceea a unei lumi perfecte 🙂

De unde ar trebui să înceapă și care ar fi ingredientul cheie pentru  o educație sănătoasă?

Preocuparea pentru mediul înconjurător, disciplina exterioară este drumul spre fericire!

The-Street-Store-3

Sursa foto: www.thestorefront.com

Ce ne face cel mai mult rău?

Peocuparea zilei de mâine în mare parte, de aici se construiesc și se amplifică niște probleme monstruoase.

Ce ne face cel mai mult bine?

Detașarea de ego și diminuarea preucupării de sine.

Viața este…

O misiune extrem de placută!

Iar ceea ce contează cu adevărat în viață e ..

Sunt diversele ramuri ale cunoașterii, lumea exterioară și oamenii din jurul nostru așa cum spune și prietenul nostru Bertrand Russell.

Oamenii de lângă noi au nevoie de…

Sinceritate și iubire necondiționată!

street-store-2

Sursa foto: :www.thealternative.in

*https://ro.wikipedia.org/wiki/Om_al_str%C4%83zii 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *