Radu Oprea: Politicile publice bune se fac în urma consultărilor cu cetățenii

Când Dacian Cioloș a anunțat includerea Ministerului Consultării Publice (cu diverse alte denumiri ulterior)  în structura guvernului său, sentimentele mele cetățenești au fost confuze. Ideea m-a făcut curioasă și încântată, dar perspectiva era sumbră. Mișcare de PR superficial sau chiar va fi pe bune? Acest minister are un singur angajat, nu are cadru juridic sau proceduri, organizare lipsă. Cu alte cuvinte: în acest moment nu este funcțional. Destul de apatică politic, acest subiect mi-a stârnit entuziasm. Sper nu naiv. M-am hotărât să acord o șansă.

De ce această trimitere la un subiect politic-administrativ? Pentru că după finalizarea interviului cu Radu Oprea, personal mi s-a deschis apetitul pentru mai multe informații privind democrația participativă. Interesul inițial a fost o discuție despre tineri și joburi. Decembrie a venit în sistem promoțional: mai multe subiecte, noi orizonturi.

Interviurile cu oameniidelângănoi sunt citite în general de tineri. Tineri cu joburi, tineri antreprenori, tineri cu joburi și tentative de antreprenoriat și tineri fără nicio direcție. Există încercări sau deloc, satisfacții parțiale, există nemulțumiri și mai există confuzie. Pentru toate aceste categorii materialul de mai jos reprezintă un moment de inspirație, de curiozitate sau confirmare. 

Radu este Președintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători din Regiunea Sud – Est (PTIR-SE) și are o experiență de peste 10 ani în antreprenoriat. A studiat în SUA. Scrie și implementează proiecte în cele două domenii care îl pasionează: mediul de afaceri și democrația participativă. A făcut un curs de barman unde a învățat să facă diverse cocktailuri și cappuccino (cu cafea la ibric!), iar în timpul liber joacă șah.

Citiți și poate că lista pentru obiectivele de anul viitor va prinde mai mult contur.

ANTREPRENORIAT | JOBURI | MOTIVAȚII

În Europa Occidentală, în 1700, existau 400 de joburi din care puteai să alegi. Azi, putem alege din 500,000. Tu cum ai ales să faci ceea ce faci și cum îți faci alegerile în continuare?

Alegerea joburilor a evoluat de-a lungul timpului. Totul a început în primul an de facultate cand era o modă să ieși cu prietenii să joci cărți atunci când chiuleai de la cursuri. Țin minte că am refuzat o astfel de ieșire și m-am dus la o întâlnire de recrutare la Liga Studenților. Oamenii de acolo parcă erau de pe altă planetă, cu visuri, proiecte, realizări, conexiuni și multă inițiativă. Am fost fascinat de anturajul acela și am rămas alături de ei. Ba mai mult decât atât, am devenit și presedintele organizației în ultimii doi ani de facultate. După experiența Liga Studenților, au venit joburile la mine și am incercat de toate: mediul privat, mediul ONG, chiar și un job în sistemul public. Așa mi-am dat seama că viața de antreprenor este mai palpitantă și de la 30 de ani am propriile mele afaceri și proiecte deși sunt departe de a mă numi un om de afaceri. Acum îmi aleg următorul proiect în funcție de cât de emotionat mă simt ca urmare a realizării lui și nu mă întind mai mult decât îmi este plapuma.

FB_IMG_1449997735186

De curând ai încheiat cu succes un proiect al cărui obiectiv a fost diminuarea inegalităților de gen existente în societatea românească prin încurajarea (re)integrării pe piața forței de muncă a 290 de femei și prin dezvoltarea spiritului antreprenorial a 162 de femei din regiunea de dezvoltare Sud-Est. Ce impresii ți-au lăsat participantele privind determinarea sau motivația lor profesională?

La un proiect în care interacționezi cu un număr atât de mare de participanți, ai de a face cu toate situațiile posibile: de la persoane care urmăresc să demareze o afacere de succes, la persoane care vor doar un loc de muncă mai bun sau la persoane care vor doar o subvenție ca urmare a participării la un curs. Urmărim de fiecare dată să păstrăm legătura cu cei care doresc să facă performanță și reușim să ne creștem rețeaua de colaboratori serioși de la un proiect la altul. Este important pentru noi să arătăm că se poate reuși chiar dacă îți desfășori activitatea într-o zonă mai slab dezvoltată economic, indiferent de gen, etnie, handicap. În cadrul acestui proiect denumit “Și eu pot” am generat povești de succes prin care femeile recrutate de noi fie și-au deschis sau dezvoltat o afacere, fie și-au găsit un loc de muncă. Inițiativa este însă la ele.

stickersep

În ce crezi că se traduce emanciparea femeilor din România? În ce se reflectă?

Cred că o femeie pune mai multă pasiune în ceea ce face decât un barbat. Mi-am dat seama, prin proiectele pe care le-am implementat, că mai trebuie adăugată și puțină încredere. Dacă mai adaugi și un suport financiar care este ușor de accesat prin multele oportunități de finanțare la care avem acces, atunci poți realiza orice. Emanciparea femeilor în România se reflectă prin poveștile de succes pe care le creează și pe care le promovează pentru a inspira și pe alții.

Trăim într-o lume care prezintă și ridică pretenția egalitarismului: oamenii, oricare ar fi punctul de plecare, pot accesa orice poziție socială își doresc. În realitate există mai mulți ambițioși decât destine glorioase. Ce ar trebui să-i motiveze pe tineri să înfrângă genele, biologia, prejudecățile sociale, inspirația sau ghinionul?

La modul cel mai superficial, aș împărți oamenii în două categorii. În prima categorie, mai norocoasă, îi pun pe cei care și-au descoperit o pasiune pentru o activitate sau un talent într-un anumit domeniu. Ei sunt cei care pot face performanță mai ușor decât ceilalți și sunt fie cei mai buni angajați, fie foarte buni antreprenori, fie inovatori sau lideri. În cealaltă categorie, printre care mă număr și eu, îi pun pe cei care nu au un talent sau nu și-au descoperit o pasiune bine determinată. Întrebarea grea devine ce faci în aceste conditii ca să ajungi totuși la performanță? Aici intervine din punctul meu de vedere motivația fiecăruia. Ca să nu generalizez, pe mine mă motiveaza răspunsul la întrebarea “cum vrei să fii pomenit,” o întrebare de care m-am lovit când eram student în Statele Unite. Practic, toate proiectele pe care le fac, trebuie să aduca ceva bun celor din jurul meu. Fie că este vorba despre un proiect mic, pe firma mea, prin care aduc o bucurie familiei mele și angajaților, fie că este vorba despre proiecte mari, de sute și chiar milioane de euro implementate prin patronat de exemplu, prin care generez un impact în viata unui număr mare de oameni.

Există o categorie de tineri, unii corporatiști, alții nu, care se bucură de salarii îndestulătoare, să spunem, dar fără semnificație profesională intrinsecă. Un val de neîmplinire. Dacă banii nu aduc fericirea, atunci către ce ar trebui să ne îndreptăm?

Sunt de părere că trebuie sa găsești un echilibru între bani și fericire. Banii ar trebui să-ți asigure nivelul de trai confortabil pentru a începe să te dedici unui lucru bun: o cauză, o comunitate pe care să o ajuți, o inovație care aduce un beneficiu. Pe scurt, ceva care te face să trăiești.

Ai întâlnit și tineri români fericiți? Cu ce se ocupă?

Da, am întâlnit și în țară și în străinătate. Majoritatea sunt implicați în proiecte prin ONG-uri, firme, cauze. În SUA de exemplu, am întalnit un român care coordonează o asociație de prietenie între români și americani. În țară am întâlnit tineri care au demarat diferite afaceri sau care coordonează proiecte finanțate prin fonduri europene.

ATITUDINE COMUNITARĂ

Formația Vunk are o piesă foarte declarativă ”Vreau o țară ca afară”. Tu ce fel de Românie îți dorești? Care este prima schimbare urgentă și practică pe care tu o consideri necesară?

Îmi doresc o Românie fără abuzuri. Prima schimbare urgentă pe care o consider absolut necesară pentru a avea o țară ca afară, este să schimbăm aparatul birocratic din toate instituțiile publice. Majoritatea oamenilor de acolo sunt depășiți de realitățile în care trăim și pun frâna schimbării. Într-o funcție publică de conducere sau de execuție trebuie să fie recrutați cei mai buni specialiști. La momentul de față sunt mulți intrați pe pile, incompetenți sau ostili față de cetățeni. Se încearcă un restart al mediului politic, dar trebuie și un restart al mediului administrativ.

maxresdefault

Sursa: Youtube

Fiecare imperfecțiune este însoțită și de o notă de frumusețe. Unde vedem frumusețea României?

Frumusețea României se vede în turism, istorie și tradiții. Dacă scăpăm de corupție și incompetență, țara noastră poate deveni un loc din care nu vrei să mai pleci.

Împreună cu echipa ta ai lansat platforma Solvenet a cărei misiune este implicarea cetățenilor în furnizarea de soluții destinate rezolvării problemelor de interes public. Tu ești fondatorul metodei, ceea ce este excepțional. Ai avut cumva și ocazia să sesizezi o problemă sau să adaugi o soluție?

Ideea platformei SolveNet mi-a venit în urma participării la un curs de democrație participativă la Universitatea Pepperdine, care m-a fascinat. Acolo am învățat că politicile publice bune se fac în urma consultărilor cu cetățenii. Consultarea nu trebuie însă făcută haotic, ci într-un cadru organizat. Astfel, au luat naștere diferite metode de implicare civică, atât în mediul offline (față în față), cât și online. Din punctul meu de vedere, o metodă bună de participare este cea care permite oricărei persoane să ofere o soluție sau un punct de vedere asupra unei probleme, apoi aceste soluții sunt filtrate și aranjate într-un document care ajunge pe masa decidenților politico-administrativi pentru a fi puse în practică. Poveștile de succes astfel generate servesc drept catalizator pentru mai multă implicare constructivă în comunitate. Platforma SolveNet care deservește Metoda SMART de Politici Publice a fost creată cu mult efort și permite oricărei persoane să își construiască propria campanie de advocacy: postează o problemă de interes public, primește soluții, redactează o adresă oficială cu scenarii de soluționare a problemei, trimite adresa oficială către decidenții politico-administrativi. Eu, sigur că, m-am implicat în aproape toate problemele semnalate de cetățeni pe site, în oferirea de soluții, în redactarea adreselor oficiale și în generarea primelor povești de succes de implicare civică. SolveNet reprezintă proiectul meu de suflet care încă nu a arătat tot ce poate.

solve-fin_01

Ce proiecte externe te inspiră?

Anul acesta am vizitat incubatorul de afaceri numit “1776” din Washington. Și-au format o rețea de “business angels” care în fiecare săptămână alege câte o idee de afacere pe care o finanțează. De asemenea, fac un networking de cea mai bună calitate și evenimente unde și Barack Obama vine să țină discursuri. Deși sunt atât de mari și au așa de mult succes, nu fac de toate. Primesc spre incubare start-up-uri care vin cu inovații în câteva domenii precum sănătate publică sau transport. Un astfel de proiect mă inspiră să fac un incubator de afaceri în România având ca domenii construcțiile navale, chimia alimentară, piscicultura sau mecanica. Cred că în aceste domenii încă se mai face cercetare bună în universitățile noastre, care poate genera idei de afaceri de succes pentru care să devenim recunoscuți în lume.

p070314lj-012212

Sursa:  dcinno.streetwise.co

Ce te-a revoltat în ultimul timp?

Incompetența din sistemul public din România.

Într-un interviu pentru oameniidelângănoi.ro, Adina spunea că își dorește să vadă tinerii revendicându-și drepturile. Tu ce îți dorești?

Îmi doresc ca tinerii să facă performanță și să semnaleze nereguli sau abuzuri atunci când se lovesc de ele.

NOTE PERSONALE

Cum începi o zi bună?

Am fost în urmă cu cațiva ani la un curs de barman să învăț cum se fac cocktailuri și cafea. Mă pot lăuda că încep ziua cu un cappuccino foarte bun făcut din cafea la ibric și lapte fiert pe care îl transform în spumă cu un mic recipient prevăzut cu o pompă.

Cele mai interesante conversații se întâmplă când…

Sunt cu cei câțiva prieteni foarte apropiați.

Ești un om foarte activ. Unii fac puzzle-uri, alții sunt cinefili, tu cum reușești să te deconectezi după o zi sau o săptămână foarte solicitantă?

Si eu sunt cinefil și ca orice gălățean care se respectă, mă duc la Brăila la film.

Mesaj pentru cei care încă încearcă să stabilească o întâlnire cu succesul, dar nu găsesc numărul de telefon corect.

Este important să răspunzi mereu la telefon. Cred că este nevoie și de puțin noroc. În rest, nu-ți bate joc, ajută-i pe cei din jur, fii dedicat activității pe care o faci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *