Ana, despre redescoperirea de sine prin maternitate

indexCadoul nostru de Mărțișor este un interviu special, cu Ana, pe care experiența maternității a făcut-o să se redescopere și să migreze de la un job de 10 ore de jurnalist la profesia de coach, pe care a îmbrățișat-o cu totul la începutul acestui an, când a decis să se dedice 100% Centrului de Parenting și familiei sale. În opoziție cu ideea multor tineri care cred, în zilele noastre, că responsabilitățile care vin cu un copil atârnă mult mai greu în balanță față de libertatea personală, experiența Anei vine să ne vorbească despre revigorare, despre descoperirea unor forme noi de libertate, despre împlinirea personală care se întâmplă atunci când te hotărăști să faci, în sfârșit, ceea ce este cu adevărat important pentru tine.

Ana Bâtcă a absolvit Facultatea de Jurnalism la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și a lucrat în presa generalistă și economică: fosta agenție de presă Standard Media, ziarul „Bursa”, secția Economic a cotidianului „Evenimentul zilei”, revista „Capital” sau portalul Money.ro.
Experiența din presă a ei și a colegei și prietenei sale, Ana Zidărescu,  s-a suprapus peste dorința lor ca mame de a transmite informațiile care contează altor părinți, iar astfel a apărut CentruldeParenting.ro, pe care cele două l-au crescut „ca pe copilul nostru”, cu pasiune, dedicare, cu răbdare și perseverență. Cuvântul cheie, spune Ana, este pasiune. Foarte multă pasiune. Atunci când faci lucrurile cu pasiune, ele ies frumos și te bucuri făcându-le indiferent cât timp le dedici. Și oamenii simt asta.

ana 3Ana Bâtcă și Ana Zidărescu, invitate într-o emisiune radio | Sursa foto: Ana Bâtcă

„O dată cu  CentruldeParenting.ro, am crescut și eu și cursurile pe care le-am urmat (coaching, NLP Practitioner, alte cursuri de dezvoltare personală) m-au ajutat enorm”, ne spune Ana.  „Astăzi sunt coach și mă simt cu adevărat fericită lucrând cu oamenii. În timpul ședințelor de coaching, există o comunicare și o interacțiune la cel mai profund nivel și oamenii se lasă văzuți așa cum nu o fac aproape niciodată. Sunt conștientizări, lecții de viață din care atât clientul, cât și coach-ul au de învățat și după care simt că au mai urcat o treaptă pe scara dezvoltării personale. Și văd lumea altfel…”

În prezent, Ana se împarte între grădinița lui Emanuel, care are puțin peste trei ani, casă, unde lucrează în cea mai mare parte a timpului, ședințe de coaching și  redacția „Evenimentul zilei”, unde ajung o dată pe săptămână pentru a edita săptămânalul „Evenimentul zilei” de limbă rusă, ediția de Republica Moldova. Când are timp, citește și „mărgelește”. A realizat deja câteva podoabe pentru coafurile unor mirese și o bucură că au fost primite cu mare încântare.

tiara

Tiară | Sursa foto: Ana Bâtcă

Bună. Cum a fost săptămâna aceasta pentru tine?

Bună, Anda și Mihaela!
Este luni și săptămâna abia începe! Pentru mine, această săptămână începe în forță din două motive. Primul, pentru că, având în vedere că săptămâna trecută i-am dedicat-o mai mult băiețelului meu care a fost un pic răcit, multe activități s-au reportat pentru săptămâna în curs. Al doilea, pentru că, din cauza unei defecțiuni a internetului pe strada unde locuiesc, mi-am mutat „biroul” astăzi într-o cafenea Starbucks 🙂

De meserie jurnalist, simți că informația are un rol exclusiv pozitiv?
Am fost jurnalist. Am absolvit facultatea de Jurnalistică și am lucrat în domeniu 13 ani, mai am și acum colaborări în domeniul jurnalistic, însă anul trecut mi-am schimbat meseria și acum sunt coach. În ultimii ani am urmat mai multe formări în domeniul dezvoltării personale, precum cursurile de coaching, formator, NLP Practitioner.
Ca să-ți răspund la întrebarea legată de rolul informației, în opinia mea, de regulă, informația are rolul pe care i-l conferă comunicatorul. Iar intenția comunicatorului poate varia…

Împreună cu Ana Zidărescu, te ocupi de Centrul de Parenting. Pentru cei care nu sunt familiarizați, ce este parentingul?

CentruldeParenting.ro este mai mult decât un site cu informații utile pentru părinții copiilor de toate vârstele, este o comunitate de părinți interesați să-și educe copiii fără violență, fără pedepse și fără recompense, interesați să educe adevărați oameni independenți, apți să pună umărul la o viitoare societate mai bună și mai frumoasă. Totodată, în cadrul comunității Centrul de Parenting, organizăm cursuri online și offline pentru părinți în general și pentru mămici în mod special, care vizează îmbunătățirea relațiilor cu copiii, time management pentru mămici, o relație mai bună cu soțul și îmbunătățirea vieții financiare. Ideea Centrului de Parenting împlinește un an în această perioadă, însă proiectul a fost lansat public în septembrie 2014. De atunci, am crescut și creștem încontinuu.
Anul trecut, s-a născut și primul „copilaș” al Centrului de Parenting, site-ul EducatieFinanciarapentruCopii.ro, un site dedicat educației financiare a copiilor. Pentru anul acesta avem în plan multe proiecte ambițioase, printre care o serie de workshop-uri pentru părinți.

educatie-financiara-pentru-copii-by-centrul-de-parenting-logo

www.educatiefinanciarapentrucopii.ro 

Ce este parentingul? Au fost persoane care au criticat faptul că nu am utilizat un termen în limba română pentru brandul nostru. În traducere, parenting ar însemna creșterea și educația copiilor de către părinți. Domeniul parentingului acoperă nevoile unui părinte care țin de dezvoltarea fizică și psihică a copilului, de alimentație, de activități, dar și de partea de comunicare și de educație: cum să gândești ca părinte, cum să te comporți și cum să vorbești cu copilul astfel încât să crești o persoană puternică, independentă, încrezătoare în forțele proprii și creativă.

Cum recunoști un parenting bun?
Un parenting bun este ușor de recunoscut atât la copil, cât și la părinte. Un copil care are un părinte bun este sigur pe el, își exprimă emoțiile, este creativ și fericit. La rândul său, un părinte bun are încredere în copil, îl iubește necondiționat și își manifestă această iubire și, desigur, se documentează, citește informații, urmează cursuri de dezvoltare și de îmbunătățire a abilităților care ne ajută să fim părinți mai buni pentru copiii noștri.

centrul-de-parenting-logo-site (1)

www.centruldeparenting.ro

Cum ți se par mamele din România? Crezi că există diferențe culturale în ceea ce privește acest ”statut”? Putem vorbi despre mămici emancipate?

Nu pot să generalizez vorbind despre toate mamele din România, însă pot spune că numeroase mame se lasă încă foarte mult influențate de alte persoane (părinți, soț) atunci când vine vorba despre creșterea și educația copilului. Din acest motiv, multe dintre mămici preferă să renunțe la alăptat în primele săptămâni mai degrabă decât să caute sfaturile unui consilier în alăptare. La fel, mulți părinți preferă să transforme subiectul școlii și al învățăturii într-un adevărat câmp de luptă, unde pedepsele ajung chiar la violență fizică, în loc să citească și să apeleze la specialiști precum psihologii, consilierii sau coachii, care i-ar putea ajuta să-și găsească cele mai bune soluții pentru o comunicare eficientă cu copilul.
Legat de statutul mamelor, faptul că statul român oferă posibilitatea mămicilor să stea acasă cu copii în concediu plătit 23 de luni face ca ieșirea din câmpul muncii și revenirea după ce copilul împlinește 1 an și 11 luni să nu fie atât de complicată. În alte state occidentale, concediul de creștere a copilului are o durată de numai câteva luni, astfel încât femeile care doresc să fie mai mult timp lângă copil măcar în primul an de viață trebuie să renunțe la job și să devină „stay at home mom”. În România nu este cazul.
În schimb, în ultimii ani, din ce în ce mai multe mămici rezonează cu conceptul de „work at home mom”, adică de mame care lucrează de acasă, tocmai în ideea de a fi cât mai mult timp aproape de copiii lor. Există și o comunitate numită Work At Home Mom România care centralizează și coordonează activități legate de susținerea mamelor de a-și dezvolta o afacere și de a-și găsi joburi care pot fi făcute de acasă.

Responsabilitățile par copleșitoare pentru o mamă ”începătoare”. Ce se întâmplă cu libertățile și drepturile? Este statul prietenos oferind informații, suport sau îndrumare? Cum știm ce avem dreptul a revendica?

Răspund la această întrebare prin prisma experienței mele personale. Instituțiile statului își fac treaba în ceea ce privește situația unei mămici. Desigur, persoana trebuie să se prezinte sau să trimită dosarul la instituțiile abilitate.
Dreptul unei mămici este să primească indemnizația de creștere a copilului, dacă a primit venituri impozabile în cele 12 luni înainte de naștere. Obligația este ca, pe perioada concediului de creștere a copilului, să nu obțină venituri care depășesc o anumită limită, în cazul mămicilor care obțineau venituri din mai multe surse.

În ce țară sau unde crezi că trăiesc cele mai multe mame fericite? De ce?

Nu știu unde ar putea trăi cele mai multe mame fericite. Ce pot să spun este că fiecare mamă poate decide să fie fericită începând să se pună pe ea însăși pe primul loc, acordându-și timp pentru ea.

ana4

Ana susținând o prezentare | Sursa foto: Ana Bâtcă

Mulți cred că un copil atrage după sine responsabilităţi care îţi anihilează aproape complet independenţa. E adevărat? Dacă da, cum învăţăm să acceptăm această schimbare? Dacă nu, care este secretul pentru o combinaţie echilibrată?

Decizia de a aduce un copil pe lume o ia fiecare persoană individual. Fiecare persoană știe cel mai bine dacă și când este pregătită să aducă pe lume un copil, să aibă grijă de el și să-l educe frumos. O persoană care crede că un copil îi anihilează aproape complet independența se află într-un moment în care nu își dorește să aibă copii și este în regulă.
În momentul în care îți dorești să ai copil, simți că viața ta nu este împlinită fără el și îți imaginezi cât de bine va fi când te vei bucura de primul dințișor, de primul „mama”, de plimbările în aer liber, de primii pași, de primele cuvinte și de toate ideile năstrușnice care îi pot trece prin mintea unui copil!

Cumva, dacă vezi doar dezavantajele în a avea copil, înseamnă că nu este momentul potrivit. Iar dacă te surprinzi că visezi la o viață în trei și nu te simți împlinită fără bebeluș, atunci înseamnă că a sosit momentul potrivit pentru a avea copii.

Atunci când îți dorești un copil și decizia de a-l avea este complet asumată, nu percepi nici măcar nopțile nedormite, lipsa de timp și schimbarea activităților ca pe niște restricții. Pur și simplu știi că toate acestea fac parte din drum și că trebuie să te bucuri de fiecare moment, pentru că, peste puțin timp, nu-l vei mai vedea 24 din 24, apoi va crește și mai mare, va merge la școală și poate că va căuta tot mai puțin comunicarea cu tine. Apoi, este abilitatea fiecărei persoane de a găsi avantajele în fiecare situație în care se regăsește, pentru a se bucura de momente de fericire.

Informația susține educația. Ce cărți de parenting crezi că ar putea face diferența în viața unei familii? Există un abececedar al parentingului?

Iată câteva cărți de parenting care m-au ajutat foarte mult:

– „Parenting Necondiționat” de Alfie Kohn
– „Părintele eficient” de Thomas Gordon
– „Cele 5 limbaje de iubire ale copiilor” de Gary Chapman și Ross Campbell
– „Copiii învață ceea ce trăiesc” de Dorothy Law și Rachel Harris
– „Lacrimi și crize de furie” de Aletha Solter
– „Mami, tati, mă auziți?” de Jacques Salome
– „Comunicarea nonviolentă” de Marshall B. Rosenberg
– „Riscurile parentingului competitiv. Cum să-ți ajuți copilul să-și realizeze potențialul fără a-l suprasolicita” de Tanith Carey

Untitled

www.centruldeparenting.ro

Privind în jur, după naștere o femeie pare că se transformă exclusiv în mamă. Sună un pic brutal întrebarea, dar poate fi o mamă și femeie? Mai există loc de aspirații profesionale sau bucurii feminine?

Abia când am devenit mamă m-am simțit împlinită 100% ca femeie. Rolul primordial al femeii este să procreeze, deci fără a naște, rolul ei nu este împlinit. Iar din punct de vedere profesional, pot spune că am înflorit abia după ce am născut. În perioada concediului de creștere a copilului, am avut răgazul să analizez tot ce mi se întâmplase până atunci, am avut timpul de a mă gândi ce îmi doresc să fac pe viitor, am avut energie să încep noi proiecte, să-mi doresc lucruri, să mă dezvolt personal și, ulterior, am început să cresc și profesional. Cu siguranță, pentru mine, venirea pe lume a băiețelului meu este cel mai bun lucru care s-a întâmplat! Acum fac ceea ce-mi place, când îmi place și până și munca este o bucurie continuă pentru că îmi place ceea ce fac! Într-un regim de muncă de 10 ore pe zi la birou nu mă simțeam nici pe departe la fel de împlinită.

ana2

Sursa foto: Ana Bâtcă

Există femei care consideră că se ocupă de de creșterea a doi copii: copilul mic și ”copilul” de 35 ani să spunem. Dacă mamele se responsabilizează foarte rapid, ce ne poți spune din experiența ta despre tătici?

Este absolut normal ca femeile să intre în rolul de mamă și să și-l asume înainte de venirea pe lume a copilului, deoarece ele poartă sarcina. O femeie devine mamă la puțin timp după ce rămâne însărcinată. În timp ce un bărbat devine tată abia din momentul în care își vede pentru prima dată copilul. Este o mare diferență.
Dacă ne vom trata bărbații ca pe niște copii, ei se vor comporta ca niște copii de 35 de ani. Consider că trebuie să avem încredere că bărbații noștri vor fi niște tați buni, cu atât mai mult că se presupune că și ei își doresc copilul.
Apoi, fără ajutorul bărbatului, unei femei îi este foarte greu. Așa că, mai bine alegem să avem încredere în el, să-l susținem și să-i cerem ajutorul 🙂
Am avut bucuria și surpriza să avem printre participanții la cursurile noastre online de parenting și tătici 🙂 Apoi, sunt tot mai multe bloguri ale tăticilor. Deci, iată că și bărbații pot fi tați buni și sunt interesați să învețe să fie părinți mai buni și să împărtășească din experiența lor și altor tătici.

Dacă ar fi să dai un singur sfat unui viitor părinte, care ar fi acela?
Să-și iubească necondiționat copilul și să-și asculte instinctul.

Experiment fantezist: pentru o zi ai acces la susținerea unor soluții legislative care pot duce la îmbunătățirea semnificativă și susținerea mamelor din România. Spre ce soluții te-ai îndrepta?

În ultimele săptămâni, a apărut o serie de inițiative legislative care depășesc imaginațiea mea: fiecare copil să primească 10.000 de euro de la stat la împlinirea vârstei de 18 ani, copiii până la 3 ani să fie scoși de la întreținere sau mamele cu 3 copii să primească indemnizație lunară pe viață.
Dar, eu aș lăsa la o parte ce poate face statul și m-aș gândi ce anume pot să fac eu pesonal pentru a avea o viață mai bună eu, familia mea, copilul meu. Pe mine m-au ajutat cursurile de dezvoltare personală, ședințele de coaching și multe cărți citite.

Care 3 cuvinte ai vrea să fie folosite de copilul tău în asociere cu tine, ca mamă?
Iubire. Încredere. Emoție.

Un loc în care ai dori să îl duci, când va fi mai mare, pentru o lecţie de viaţă şi de ce ai alege acel loc.
Sarmisegetusa. E istorie, frumusețe și magie.

Sarmisegetusa_Regia_-_Templele_patrulatere_mici_-_Zona_sacra_–_Gradistea_Muntelui,_Muntii_Sureanu,_Hunedoara,_Romania_19

Sarmisegetusa | Sursa foto: Wikipedia

Un cuvânt pentru Ana dinainte de Emanuel. Un cuvânt pentru Ana de după Emanuel.

Înainte: Angajată
După: O femeie împlinită

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *