ANCA – SUB SEMNUL LUI ”hygge”

În afară de Camil (cine știe, poate îl abordăm și pe el), Anca este singura pe care o știu capabilă să susțină o conversație cursivă despre orice. Detergenți, stiliști, piața lactatelor, unelte, feng shui vitrine, naturiste, memoria celulară, povești motivaționale, resurse naționale, Danemarca.

Deși pare un jurnal de călătorie în Danemarca, materialul de mai jos este, de fapt, un exemplu de structură și finețe a observației. Este plăcut să călătorești, dar experiența călătoriei este deplină doar când ai luciditatea și curiozitatea de a observa și a înțelege spațiul și oamenii noi pe care îi întâlnești.

Sperăm că acest interviu bogat în informații și impresii de viață să intre în categoria hygge, cum zic danezii.

Enjoy!

99b1f27ec2e746f66883876a2235caa1

Cu cine stăm de ”vorbă”?

Anca Golovei. 29 de ani. De 8 ani lucrez în PR, ceea ce poate mă face mai sensibilă la oameni, povești și locuri interesante. Aș zice că am un simț critic ceva mai ascuțit, sunt mai interesată să văd acolo unde alții nu se uită și să fac un pas în afara liniei, uneori cu frică, alteori cu prejudecăți, dar și cu o doză de curaj. Îmi place să gândesc ca mine, nu ca majoritatea, dacă nu simt asta. Încerc să fac din dezvoltarea personală o preocupare permanentă și din bucurie un exercițiu zilnic.

12278853_10201218775229475_6950211787414982662_n

Anca

La fiecare aproximativ două zile, în Danemarca sunt precipitații. Cum te-ai descurcat în zilele cu ploaie? Cum ți s-a părut că se descurcă danezii?

Danezii se descurcă cu optimism. În fiecare zi așteaptă să iasă soarele, și dacă nu se întâmplă își pun întotdeauna speranțele în ziua de mâine. Pelerina de ploaie și cizmele de cauciuc sunt de bază. Umbrela nu te ajută prea tare pentru că vântul bate foarte nervos. Eu am mizat pe ghete impermeabile, celebra geacă de fâș și voință :-).

20151017_132531

Deși plouă foarte mult, în multiple studii, Danemarca este recunoscută ca fiind cea mai fericită țară din lume. Este molipsitoare fericirea? Expiră odată ce te întorci la tine în țară? Cum s-a văzut de la tine?

Fericirea nu arată ca în reclamă. Nu vei umbla pe strazi și te vei lovi de oameni care zâmbesc prostește. Fericirea daneză este un cumul și vine din foarte multe direcții – un nivel de trai ridicat, mulțumire, bucuria pentru lucrurile mici și simple de zi cu zi, așteptări realiste care automat aduc mai puține dezamăgiri și frustrări, sportul pe care îl practică cu religiozitate, relaxarea, simplitatea, asumarea, faptul că respiră un aer curat și de ce nu, pentru că beau multă bere :-). Până la urmă este vorba despre echilibru, iar danezii se pricep de minune să meargă pe două roți. Dar ce mi se pare cu adevărat important este să știi să te bucuri de aceste lucruri, pentru că le poți avea și în continuare te poți simți mizerabil.

Fericirea este o stare trecătoare, deci expiră. Avem în permanență nevoie să găsim resurse pentru a o accesa. Molipsitoare mi s-a părul lecția accesării acestor resurse care se rezumă la a te bucura de viață așa cum este ea.

20151015_131921

Fabrica de bere

Bucurându-se de cea mai longevivă monarhie (peste 1000 ani!), te gândești că poate pe străzile capitalei plutește un aer solemn. Cum apreciezi tu ca lifestyle danezii?

Danezii sunt niște oameni foarte moderni ca gândire și stil de viață. Sunt foarte independenți, poate prea independenți, perfect asumați și responsabili pentru viata lor și tot ce li se întâmplă. Nu așteaptă intervenții divine.

Monarhia nu este împietrită în timp. Din contră. Regina Margareta a II – a a ilustrat ediția daneză a cărții ”Stăpânul Inelelor”, în vreme ce fiul său, Frederik, este primul membru al unei familii regale care a terminat Ironman, asta pe lângă alte întreceri și maratoane.

margrethe2

Sursa: Broadstrokes.org

htpBW4O

Frederik – Ironman | Sursa: imgur.com

Mici surprize care ți-au făcut călătoria mai frumoasă.

Cina la Maven. A fost de fapt un cadou aniversar, pe care mi l-a făcut prietena mea Alexandra, stabilită în Copenhaga. Ce este cu adevărat special este că acest restaurant funcționează în aripa unei Biserici, care și-a pierdut funcția religioasă și pe care stă scris „I’m not a church!”.

20151014_132621

Turismul se sprijină pe umerii infrastructurii. Cum e transportul acolo? Cum te-ai descurcat tu?

Au o infrastructură foarte bună, iar metroul este printre cele mai moderne din Europa, dar bicicleta este de bază. 50% din populația Conpehagăi se deplasează pe două roți, inclusiv oamenii politici. Eu am mers în majoritatea timpului pe jos. Am stat destul de aproape de Centru, așa că mi-am permis o plimbare zilnică de câțiva kilometri.

20151015_134904

Din categoria obiceiurilor bune, ce crezi că am putea prelua de la danezi?

În primul rând, sportul ca stil de viață. Danezii sunt niște oameni foarte activi. Merg zilnic pe bicicletă, aleargă, merg la competiții. Un alt lucru ar fi legat de a crea intimitate și căldură sau   hygge, cum spun danezii. Este vorba de a te bucura de confortul propriei case și de compania celor dragi. De a abandona pentru câteva ore grijile, problemele, tot ce te enervează sau te supăra în favoarea unei stări de bine, de relaxare, de bucurie și recunoștință pentru lucrurile frumoase din viață, în compania unei căni de ciocolată caldă și a unei cărți bune citite sub o pătură pufoasă sau a unei mese gustoase cu familia sau prietenii la lumină de lumânare.

20151016_160809

Hygge

Și invers, ce crezi că le lipsește danezilor, ceva ce avem noi?

Mai multa caldură și deschidere în relațiile sociale.

Nu ai ce căuta în Danemarca, dacă …

…vremea rece și înnorată te deprimă.

paramentul

Parlamentul

Top 3 locuri de vizitat în Copenhaga, din punctul tău de vedere.

Nyhavn. Imaginea Nyhavn este emblematică pentru Copenhaga. Hans Christian Andersen chiar s-a inspirat pentru unele din poveștile sale din imagini pe care le-a surprins în port. De altfel, acesta a și locuit aici. La parterul casei în care a stat, acum funcționează un magazin de suveniruri. În Nyhavn este important să te oprești, să bei o bere la o terasă sau pe marginea apei. În Danemarca, consumul de alcool în locuri publice este legal. Așa că poți să îți cumperi o bere de la magazin fără nicio problemă. Mulți danezi procedează așa.

nyhavn 4

Mica Sirena. La Mica Sirena am ajuns foarte greu. Pe un vânt absolut teribil. Credeam la un moment dat că este misiune imposibilă. Statuia are o istorie tumultoasă. Aceasta a fost donată Copenhagăi de Carl Jacobsen (fiul lui J.C Jacobsen, fondatorul Carlsberg). Cert este că danezii nu o iubesc prea tare pe Mica Sirenă, motiv pentru care aceasta a și avut de suferit – a fost decapitată, vopsită în roșu și chiar trimisă în China. Din cauza acestor evenimente nefericite, în prezent este expusă o copie a statuii.

mica sirena

Mica Sirenă

Glyptotek este de fapt un muzeu de artă unde poți să bei și bere. Asta pentru că atât clădirea, cât și exponatele au fost donate de Carl Jacobsen, unul dintre fondatorii Carlsberg, care a fost și un mare colectionar de artă. Pot fi admirate picturi impresioniste, post-impresioniste dar și lucrări ale unor artiști danezi, o colecție de sculpturi semnate Rodin, arta egipteană, grecească sau romană. Pentru o pauză te poți opri în curtea interioară care are o vegetație exotică dominată de palmieri înalți. Dacă îți e poftă, e loc să bei și o bere Carlsberg, bineînteles.

gliptotek

Glyptotek

20151015_130123

Nicio călătorie nu e călătorie până nu ai ”călătorit” și prin gastronomie. Ce au ei mai bun și mai bun? Unde te-ai simțit cel mai bine?

Smørrebrød, hot dog și patiserie – sfânta treime culinară a Copenhagăi după părerea mea. Trebuie încercate fără doar și poate. Smørrebrød este de fapt un sandviș deschis, făcut din pâine specific daneză unsă cu unt peste care stă așezat un turnuleț de bunătățuri, la propriu – salată, carne, pește, ou etc. Tot centrul Conpenhagăi este populat cu tonete de hot dog. Merită încercat unul cu de toate 🙂 . Foarte bun! Slăbiciunea mea o reprezintă însă produsele de patiserie. Din punctul ăsta de vedere, pot spune că am aterizat în rai. În fiecare zi de ședere am încercat ceva nou. Nebunie! Aluaturi cu unt care pur și simpu se topesc în gură.

Ca să mănânci din tot ce are mai bun Danemarca, trebuie să faci o oprire la Torvehallerne.  Torvehallerne este o piață unde își vând marfa micii producători. Aici e musai să mănânci smørrebrød, despre care se spune că este cel mai bun aici și să bei o cafea la Coffee Collectors.

20151016_104941_Richtone(HDR)

Cum se mențin în formă danezii?

În primul rând, mergând zilnic pe bicicletă. Inclusiv persoanele cu funcții publice o fac fără ezitare. Indiferent de vreme, bicicleta este principalul mod de transport. Sincer, nu am văzut în viața mea atât de multe biciclete la un loc.

Cum arată ”acasa” lor?

Simplitatea întruchipată. Decoruri dominate de alb, lemn natur și gri. Obiecte de mobilier minimaliste și confortabile.

Mergi la Milano pentru modă, la Paris pentru dragoste, la Copenhaga pentru…

hygge.

Mesaj pentru oamenii de lângă noi care au epuizat sudul Europei în călătorii, ceva motivațional care i-ar reorienta și către nord.

Fericirea circulă pe două roți.

_____________________

Sursa foto: Anca Golovei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *